Fietsvakantie naar Wenen (deel 1)

Episodes uit mijn reisdagboek

Na drie weken fietsen hebben we Wenen bereikt en genieten we van het uitzicht bij Schönbrunn
Bestemming bereikt!

Langs de Rijn, naar Ulm en Salzburg en daarna de Donau opzoeken om in Wenen uit te komen. Met deze globale route in het hoofd stapten we op 15 september 2014 op de fiets vanaf ons huis in Deventer. Drie weken later stonden we met 1670 km op de teller bij de Stephansdom in Wenen.

Deel 1

Op dag 5, vrijdag 19 september 2014, fietsten we 78 kilometer van Bad Breisig naar St. Goar

Onze tent omringd door bergen op camping Rheineck te Bad Breisig
Camping Rheineck, Bad Breisig

Toen we gisteren in de laatste bocht voor de camping fietsten, kregen we nog net een stortbui over ons heen. Gelukkig waren alle faciliteiten voor fietsers aanwezig [lees: een afdak om onder te koken en om natte kleding onder te hangen] en hadden we een prachtig uitzicht op de sterrenhemel omringd door bergen. Ook vanochtend begint het te regenen zodra we de tent uitkomen, dus nemen we de tijd om te ontbijten.

Fietsend langs de Rijn maken we een eerste tussenstop in Andernach en bekijken de bedrijvigheid bij de containeroverslag. Na lunchtijd komen we aan in Koblenz. Om de Moezel over te steken willen we met het pontje naar de Deutsches Eck, maar helaas is dat wegens een trap onmogelijk met een fiets. Gelukkig ligt iets verderop ook een brug.

Het ruiterstandbeeld van Willem I op de Deutsches Eck, waar de Moezel in de Rijn stroomt, te Koblenz
Deutsches Eck, Koblenz

We vervolgen het fietspad naar Spay en genieten van het Rijnlandschap, dat tussen Koblenz en Rüdesheim tot het Werelderfgoed behoort. Vanwege de kronkels in de rivier hebben we mooi zicht op Boppard. Daar doen we boodschappen en bekijken we de Sint-Severuskerk.

Aanzicht vanaf de Rijn op Boppard
Boppard
Eén van de vele burchten langs de Rijn, Burg Maus bij St. Goarhausen
Burg Maus aan de Rijn

Tussen Bad Salzig en St. Goar bewonderen we een aantal kastelen, die mooi worden belicht door de avondzon. De namen Burg Katz en Burg Maus geven aan dat de eigenaren het niet zo goed met elkaar konden vinden.

Bij de camping tegenover de Loreley staat een bord ‘Platz voll – belegt’; als we nog een plaatsje kunnen vinden, dan mogen we ons komen melden bij de receptie. Helemaal aan de rand van de camping, dicht bij de rivier, zetten we de tent op. Tijdens het bereiden van het eten maken we foto’s van de voorbij komende schepen.

De Statendam van Feenstra Rijn Lijn vaart voorbij Burg Katz te St. Goarhausen
De Statendam – Feenstra Rijn Lijn

De buurman van de naastgelegen caravan probeert ons over te halen tot morgenavond te blijven. Het is namelijk zo druk vanwege de feestweek, die morgen afgesloten wordt met het vuurwerk ‘Rhein im Flammen’. ’s Avonds lopen we stroomafwaarts om van St. Goarhausen aan de overkant foto’s te maken.

De verlichte Burg Katz boven St. Goarhausen, gezien vanaf de overkant van de Rijn
St. Goarhausen
St. Goarhausen gezien bij nacht vanaf de overkant van de Rijn
St. Goarhausen gezien bij nacht vanuit een bocht in de Rijn